Ersättning vid brott
Här kan du läsa om olika ersättningar du kan få om du utsatts för brott. Om det finns ord du inte förstår kan du titta i vår ordlista här nedan.
Här kan du läsa om olika ersättningar du kan få om du utsatts för brott. Om det finns ord du inte förstår kan du titta i vår ordlista här nedan.
En viktig rättighet för dig som varit utsatt för brott är ersättning. Tanken med ersättningen är att den ska visa att det du varit med om är fel och kränkande för dig och att det ska stärka din självkänsla efter brottet.
Det är ofta din förälder eller den som har ansvar för din vårdnad som hjälper dig med att få ersättning. Det kan också vara en jurist som hjälper dig i processen och som kallas målsägandebiträde eller särskild företrädare för barn.
Det finns tre olika sorters ersättning:
Brottet måste vara polisanmält. Det måste vara känt vem som har begått brottet för att kunna få skadestånd. Ibland går det inte att visa. Då kan du få ersättning från ett försäkringsbolag eller brottsskadeersättning från staten. Men det måste fortfarande vara bevisat att det som hänt var ett brott.
Om den som begått brottet är under 15 år och därför inte kan dömas för gärningen kan du ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten.
Du kan kräva skadestånd för de brott du har utsatts för. Det är pengar som den som dömts för brottet ska betala till dig. Du eller den som företräder dig måste säga att du vill ha skadestånd så tidigt som möjligt och senast vid rättegången. Om det blir en fällande dom bestämmer domstolen hur mycket du ska få i ersättning.
Det är åklagaren som hjälper dig att kräva skadestånd under rättegången. Hen vet hur mycket pengar du kan kräva. Om du har ett målsägandebiträde eller en särskild företrädare för barn är det den personen som ska hjälpa dig att kräva skadestånd i domstol.
Ibland döms flera personer för samma brott, och alla ska betala skadestånd till dig. Oftast är var och en av gärningspersonerna ansvarig för att betala hela skadeståndsbeloppet. Det betyder att du kan kräva hela skadeståndet från en av gärningspersonerna. Det kallas för solidariskt skadeståndsansvar.
Du ska inte gå med på att en av gärningspersonerna bara betalar sin del av skadeståndet. Risken är att du kan få mindre skadestånd än du hade kunnat få, och då inte har rätt till brottsskadeersättning.
Många unga utsätts för brott av andra som är under 18 år. Då är föräldrarna till den som gjort sig skyldig till brott ansvariga att ersätta skadorna. Om du utsatts för brott av en ung person bör du därför kräva skadestånd både av den som begått brottet och av hens vårdnadshavare. Föräldrar till barn som begått brott måste betala en viss summa för varje skada. Du kan kontakta Brottsoffermyndigheten för att få veta mer om hur du ska göra.
För att få skadeståndet utbetalt behöver du hjälp av Kronofogden. Den vuxne som hjälper dig ska skicka in en ansökan till Kronofogden för att de ska utreda om den som begått brottet kan betala och då även se till att skadeståndet betalas. Det är gratis. Om du inte blir kontaktad av Kronofogden är det bra att kontakta Kronofogden för mer information.
Som huvudregel ska du tacka ja till hjälpen från Kronofogden för att du sedan ska kunna få ersättning från Brottsoffermyndigheten. Det finns ett undantag. Om den som begått brottet redan har stora skulder behöver du inte vända dig till Kronofogden.
Om du utsatts för våldsbrott eller ett sexualbrott ska du alltid söka ersättning från ditt försäkringsbolag. Du kan omfattas av försäkring både via dina föräldrar eller via din skola.
Om den som har dömts för ett brott inte kan betala hela skadeståndet och om det inte finns något försäkringsbolag som kan betala hela ersättningen, kan du ibland få pengar från staten. Det kallas för brottsskadeersättning. Du behöver ta hjälp av en vuxen för att söka ersättning hos Brottsoffermyndigheten.
Du som sett eller hört någon i familjen utsättas för brott kan själv vara utsatt för ett brott och därför ha rätt till skadestånd i domstol. För att kunna ansöka om brottsskadeersättning måste det finnas en fällande dom för barnfridsbrott.
Före den 1 juli 2021 fanns inte barnfridsbrottet. Men du kan ändå ansöka om ersättning hos Brottsoffermyndigheten om du sett eller hört våld eller hot hemma före det datumet.
Barn som utsatts för brott kan ansöka om ersättning fram tills de fyller 21 år. Ibland om det finns synnerliga skäl kan Brottsoffermyndigheten pröva en ansökan även om den har kommit in senare.
När Brottsoffermyndigheten beslutar om ersättning till barn sätts pengarna oftast in på ett överförmyndarspärrat konto. Det betyder att det är överförmyndaren som bestämmer om pengar får tas ut från kontot. Spärren på kontot tas bort när du fyller 18 år och då får du fri tillgång till dina pengar.
Om du utsatts för ett brott i din familj eller om brottsskadeersättningen är över ett visst belopp sätts ersättningen alltid in på ett överförmyndarkonto som är spärrat.
Om du har utsatt för brott kan du behöva hjälp. Här finns kontaktuppgifter till olika ställen
där du kan prata med en vuxen få stöd.