Brott på nätet
Det kan vara svårt att veta vad som bara är dumt att göra och vad som faktiskt är olagligt. Det som är brottsligt IRL är också brottsligt på internet.
Det kan vara svårt att veta vad som bara är dumt att göra och vad som faktiskt är olagligt. Det som är brottsligt IRL är också brottsligt på internet.
Brott mot unga på internet blir vanligare. Det är lätt att ta kontakt i sociala medier, via chattar och spel. Barn utsätter andra som är unga. Men det finns vuxna som försöker påverka barn genom att säga fina saker, muta, använda utpressning eller hot för att få barnet att visa sig naket eller skicka nudes.
Ett exempel på sånt som är brottsligt både på sociala medier och i fysisk miljö är att hota eller ofreda någon.
Att sprida sånt som någon kan känna sig kränkt av, till exempel att någon har begått ett brott, eller att någon har sex med alla som vill kan vara förtal. Även att sprida bilder eller filmer kan vara förtal. Det spelar ingen roll om det är sant eller inte.
Att utnyttja barn för att någon ska kunna köpa sexuella handlingar är brottsligt och kan vara människohandel, våldtäkt, barnpornografibrott eller utnyttjande av barn för sexuell posering.
Att skicka en bild på ett könsorgan till någon som inte vill ha det kan vara sexuellt ofredande liksom att skicka meddelanden med sexuellt innehåll. Det är oftast olagligt för nån som är över 15 år att skicka nakenbilder till någon som är under 15 år.
Om en vuxen tar kontakt för att försöka begå sexuella övergrepp kan det vara ett brott som heter kontakt med barn i sexuellt syfte.
Att låtsas vara nån annan på sociala medier kan vara ett brott som heter olovlig identitetsanvändning. Om någon har fått ditt bankkortsnummer och köper grejer på internet med ditt kort är det också olovlig identitetsanvändning.
Näthat skadar både den som drabbas och samhället. En del tror att det inte är lika allvarligt att göra oschyssta saker på nätet. Det kan kännas lättare att skriva något på sociala medier än att säga det direkt till någon. Men det är lika brottsligt att göra något på Tiktok, Reddit eller någon annan app som på andra ställen. Att sprida sexuella bilder kan vara brottsligt och leda till böter eller fängelse.
Kom ihåg att det kan kännas värre att vara utsatt på sociala medier och internet eftersom bilder och ord finns kvar. När en bild delas kan det kännas som ett nytt övergrepp.
Det är vanligt att bilder används för att utpressa eller trakassera någon. Den som utsätts kan må dåligt i många år.
Vissa saker blir brottsliga därför att de sprids. Att hitta på en lögn om någon är alltså inte brottsligt. Men att sprida den vidare kan vara det. Det betyder att det kan vara ett brott att sprida sexuella bilder, filmer eller rykten om någon annan.
Det kan vara kul och spännande att byta nudes. Men många känner sig tvingade och undrar vad de ska göra när de blir pressade.
Att sprida bilder, filmer eller uppgifter på någon som till exempel är naken eller har sex kan vara brottet olaga integritetsintrång. Detsamma gäller bilder eller uppgifter som visar att du utsatts för brott eller uppgifter om sjukdomar. Du kan anmäla ett konto till en plattform om du får nakenbilder du inte vill ha.
Om du tänker ta en nakenbild på dig själv och skicka till någon, tänk efter en extra gång. Vill du verkligen göra det? Är du det minsta osäker, gör det inte. Om du fått en bild på någon annan och tänker skicka den vidare tänk så här, om en bild är:
Sprid den inte!
Det finns funktioner som lockar unga till exposekonton. Att vara på sådana konton och att sprida bilder på dem kan vara brottsligt. Tänk på att det är mobbning att exposa någon. Det kan kännas jättesvårt att berätta om nudes och att du blivit uthängd. Kanske för att du anklagar dig själv för det som hänt. Men om du varit med om något som inte känns bra är det ändå bra att prata med en vuxen. Hos Aktiv Skola kan du läsa mer om exposekonton.
Om det är någon du inte vill ha kontakt med eller känner dig pressad av kan du blockera kontot och det är alltid bra att prata med en vuxen.
Alla vuxna vet inte vad som händer på nätet men det finns de som vet mycket. Hos Ecpat kan du tipsa anonymt om det som inte är okej. Polisen har frågor och svar om nakenbilder och hos Umo kan du ta reda på mer om vad som är olagligt.
Det är viktigt att polisanmäla det som har hänt.
Ingen har rätt att hota dig även om du själv har skickat bilder. Du behöver inte veta om det är brottsligt för att ringa polisen. Det är polisens jobb att veta om det du har utsatts för är ett brott eller inte.
Även om det kan kännas jobbigt spara chattkonversationer, mejl och skärmdumpar. Polisen kan använda det som bevis. Nedan kan du läsa mer om hur du gör en polisanmälan.
Om du har varit med om ett brott eller något som fått dig att må dåligt kan du behöva stöd. Här finns kontaktuppgifter till olika ställen där du kan prata med en vuxen och få hjälp.